Gdańsk. Odpowiedź TVG na oświadczenie Pawła Huellego

Zastępca dyrektora gdańskiego ośrodka TVP Joanna Strzemieczna-Wielczyk oczekuje od Pawła Huellego wskazania, jakie informacje w programie ośrodka ocenił jako "haniebną i kuriozalną w formie - przypominającą rok sześćdziesiąty ósmy - nagonkę". - Jestem zbulwersowana i porażona wypowiedzią Pawła Huellego - stwierdza Strzemieczna.

Sformułowanie to znalazło się w oświadczeniu, jakie pisarz przekazał wczoraj mediom. Rezygnując w nim z kandydowania na stanowisko dyrektora teatru Wybrzeże, Paweł Huelle oskarżył "agresywną grupę związkowców" z teatru o prowadzenie przeciwko niemu kampanii.

Oświadczenie pisarza spotkało się także z reakcją zespołu teatru Wybrzeże. "W odpowiedzi na oświadczenie pana Pawła Huelle z 23 lutego uprzejmie informujemy, że "niezwykle agresywna grupa związkowców" nie działała w imieniu własnym, ale zespołu artystycznego, z jego mandatu, za naszą pełną wiedzą i zgodą" - piszą aktorzy.

Pawła Huellego na stanowisko dyrektora zamierzał powołać marszałek Jan Kozłowski. Przeciwko tej kandydaturze wypowiedziały się wszystkie działające w teatrze związki zawodowe oraz zespół artystyczny. Po rezygnacji pisarza Urząd Marszałkowski ma już kolejną osobę, której chce zaproponować pełnienie tej funkcji. - Decyzja została w zasadzie podjęta mówi Władysław Zawistowski, dyrektor Departamentu Kultury - znaleźliśmy kandydata na kandydata. W połowie najbliższego tygodnia powinniśmy go przedstawić związkom zawodowym.

Formalnie dyrektora teatru Wybrzeże powołuje obecnie minister kultury i dziedzictwa narodowego. Obecny w czwartek [23 lutego] w Sopocie minister Kazimierz Ujazdowski nie chciał się wypowiadać oficjalnie o sytuacji w teatrze, nie wykluczał jednak przeprowadzenia konkursu. - Decyzja należy do ministra - zastrzegał się wczoraj wiceminister kultury Jarosław Sellin - ale musimy się jeszcze nad tym zastanowić. Raczej sprzyjałbym powołaniu dyrektora poza procedurą konkursową.

Obecny dyrektor teatru Maciej Nowak pełni tę funkcję do końca czerwca.

Oświadczenie TVG

Szanowny Panie Marszałku,

Ze zdziwieniem przeczytałyśmy oświadczenie znanego pisarza i intelektualisty, autorytetu moralnego - Pawła Huelle, w którym to oświadczeniu podaje niezwykle niesprawiedliwe i nieuzasadnione oskarżenia wobec programu zrealizowanego przez gdański Oddział TVP S. A. Domyślamy się, że chodzi o "Debatę o kulturze w Trójmieście", bowiem tytuł umknął wnikliwej uwadze pisarza. W trakcie tego programu zostały poruszone ważne problemy gdańskiego środowiska artystycznego, w tym m. in. sytuacji w Teatrze Wybrzeże. Dysponujemy nagraniem - relacją z debaty (na antenie ukazała się w dn. 21.02.06 r., o godz. 19.05) i oczekujemy wskazania, które fragmenty p. Paweł Huelle (nieobecny podczas tego spotkania) określa jako: "haniebną i kuriozalną w formie - przypominającą rok sześćdziesiąty ósmy - nagonkę" (!) Bowiem oświadczamy z całą stanowczością, że nic takiego nie miało miejsca na antenie. Wielokrotnie zapraszałyśmy p. Pawła Huelle do udziału w programach, do udziału w debacie również. Przesłałyśmy też na jego prośbę scenariusz tego programu. Wielokrotnie p. Paweł Huelle cenzurował zaproszonych przez nas gości i odmawiał udziału.

Z poważaniem, Joanna Cichocka-Gula

Joanna Strzemieczna-Wielczyk

Zastępca Dyrektora Oddziału

P. S. W rozmowie telefonicznej z dziennikarzami: "Panoramy" w dn. 23.02.06 r. p. Paweł Huelle po raz kolejny odmówił udzielenia wypowiedzi, tym razem używając argumentu, iż "nie będzie się wypowiadał w prywatnej telewizji". Zapewniamy Pana, że gdańska telewizja jest jak najbardziej publiczna, w związku z tym na antenie mogą wypowiadać się osoby o różnych światopoglądach - w tym również barmanki i cykliści.

P. S. II Chciałyśmy jeszcze tylko uprzejmie dodać, że opisywana przez p. Pawła Huelle uczestnicząca w programie "barmanka z knajpy - Klub Aktora - wypowiadająca się histerycznie na temat jego niekompetencji artystycznej" to Pani Zofia Watrak - doktor filologii polskiej, były kierownik artystyczny Teatru Miniatura, nauczyciel historii sztuki współczesnej na gdańskiej ASP, były kierownik artystyczny galerii ARCHE, laureatka Nagrody Miasta Gdańska w dziedzienie kultury w roku 2001, autorka wielu książek i publikacji m. in. o Teatrze Ekspresji Wojciecha Misiuro.