Artykuły

Hłasko kolumbijski

Po raz pierwszy na olsztyńskiej scenie zagości utwór Marka Hłaski. Będzie to adaptacja "Pętli", wyreżyserowana przez... 25-letniego Kolumbij­czyka, Giovanny'ego Castellanos'a, absolwenta krakowskiej PWST

Castellanos pochodzi z Barrancabermeja w Kolumbii. Gdy miał 16 lat rozpoczął naukę w Seminarium Salezjańskim, jed­nak już rok później znalazł się w łódzkim Studium Języka Polskie­go dla Cudzoziemców. - Moim marzeniem i powołaniem zawsze był teatr, a doskonale wiedziałem, że w Krakowie jest znakomita szko­ła teatralna. Po roku nauki języka udało mi się zdać egzamin do kra­kowskiej szkoły teatralnej - mówi Giovanny.

Na koncie ma już wiele inscenizacji teatralnych - w Kolumbii, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Niemczech, a także w Polsce - np. adaptację "Na pełnym morzu " Sławomira Mrożka. Podczas studiów poznawał polską hi­storię i literaturę.

Do lektury dzieł pisarzy z wczesne­go PRL-u zachęcił go prof. Mikołaj Grabowski. - Właśnie twórczość Mar­ka Hłaski najbardziej przypadła mi do serca - mówi Castellanos. - Poczułem jakąś trudną do opowiedzenia więź z autorem, jakby chciał mi coś powie­dzieć - tłumaczy.

Teraz, w olsztyńskim Teatrze Jara­cza, Castellanos wystawi adaptację "Pętli" Marka Hłaski.

W sztuce, opowiadającej o samotno­ści człowieka walczącego z nałogiem, drobiazgowo odtworzono realia lat 50. Autor starał się nie ingerować w ory­ginalny tekst, jednak przyznaje, że bę­dzie można znaleźć w jego adaptacji również elementy charakterystyczne dla twórców iberoamerykańskich.

Cały spektakl wydać się nam ma snem na jawie, w niektórych momen­tach nawet zabawnym. Reżyser zdra­dza, że zaskoczy nas końcówka sztu­ki, po której poznamy "kolumbijskie spojrzenie" na polską rzeczywistość. - Hłasko jest dla mnie tak samo egzo­tyczny, jak dla Polaków Marquez - wy­jaśnia reżyser.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji