Kielce. Oświadczenie aktorów Teatru Żeromskiego

Nie mamy wątpliwości, że kultura, zwłaszcza w obecnej sytuacji pandemii, powinna łączyć, nie dzielić - piszą aktorzy Teatru im. Żeromskiego w Kielcach w odpowiedzi na wczorajszy list Teatru TeTaTet ws. decyzji dyr. Michała Kotańskiego.

Szanowni Państwo,

W związku z oświadczeniem Teatru TeTaTeT, podającym w wątpliwość prawidłowe zasady organizacji pracy w Teatrze im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, pragniemy zapewnić, że w naszym miejscu zatrudnienia czujemy się bezpieczni i spełnieni, mogąc rozwijać się artystycznie i korzystać z twórczej swobody. Z uwagi na dobro jednej z najstarszych scen dramatycznych w kraju, jej pracowników i Widzów, serdecznie prosimy o zaprzestanie powielania krzywdzących opinii niebędących stanowiskiem zespołu Teatru im. Stefana Żeromskiego. Nie mamy wątpliwości, że kultura, zwłaszcza w obecnej sytuacji pandemii, powinna łączyć, nie dzielić. Dlatego czekamy na możliwość spotkania się z Widzami - stałymi i nowymi - bo w tym widzimy sens i radość naszej pracy.

Aktorzy Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach