Hasła

Trwa wczytywanie

Autor: Agnieszka Marszałek

przecięcie

(ang. cut cloth; niem. Durchschnitt, Bogen)

Pierre-Luc Charles Cicéri (1782–1868), szkic przecięcia do sztuki „Monte-Cristo” Alexandre'a Dumas, Auguste'a Maquet, Théâtre-Historique, Paryż, prem. 3 lutego 1848.

Element dekoracji malowanej na płótnie, zwisający ze sznurowni. Przecięcia to płócienne łuki wycięte w kształt drzew splatających się gałęziami albo łączące w górze formy architektoniczne.

„Pusta aleja” przecięcie nr 3 z dekoracji wykonanej w atelier braci Maxa i Gottholda Brücknerów w Coburgu do inscenizacji dramatu „Wilhelm Tell” Friedricha Schillera w teatrze w Meiningen. Był to jeden z największych sukcesów księcia Jerzego II. Po premierze w 1876 sztuka była prezentowana na tournée w 33 miastach, w sumie 223 razy. Źródło: Meininger Museen: Theatermuseum „Zauberwelt der Kulisse”, www.museum-digital.de. 

Kilka przecięć, zawieszonych jedno za drugim na różnej głębokości sceny, tworzyło scenerię o urozmaiconej linii, wieloplanową. Dzięki asymetrycznemu układowi lepiej niż wcześniej stosowane dekoracje kulisowe imitowały wrażenie głębi lub optycznie powiększały odległość. Obraz sceniczny powstawał z pomnożenia planów sceny uformowanych z przecięć z tyłu zamykał go prospekt, przed którym czasami ustawiano ferm, czyli rodzaj zastawki. Stosowanie przecięć rozpowszechniło się około połowy XIX w.

Bibliografia

  • Cegieła, Anna: Polskie słownictwo teatralne 1765–1965, Wrocław 1992;
  • Frankowska, Bożena: Encyklopedia teatru polskiego, Warszawa 2003;
  • Glossary of the Theatre in English, French, Italian and German, compiled and arranged by Karin R. M. Band-Kuzmany, Amsterdam – London – New York 1969;
  • Raszewski, Zbigniew: Przedmowa, [w:] Marie-Antoinette Allevy-Viala, Inscenizacja romantyczna we Francji, przeł. Wojciech Natanson, Warszawa 1958.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji