Artykuły

Mały człowiek Pszoniaka

Pierre to bogaty paryski wydawca. Człowiek przyzwyczajony do osiągania sukcesów. Ma nietypowe zainteresowania - wraz z przyjaciółmi urządza kolacje dla "głupców", czyli szarych, zwyczajnych ludzi. Żartuje sobie z gości, wykpiwa ich słabostki... Francis jest właśnie tym "zwyczajnym" człowiekiem, skromnym księgowym...

Francuską komedię "Kolacja dla głupca" Francisa Vebera reżyseruje w Ateneum Wojciech Adamczyk.

Na scenie spotkają się Piotr Fronczewski, jako zamożny wydawca i Wojciech Pszoniak w roli szarego człowieka, skromnego księgowego.

- Konfrontacja przeciętnego człowieka aczkolwiek w jakiś sposób pogodzonego ze swoim życiem: dobrego, otwartego. uczciwego, z ty m zepsutym moralnie mężczyzną, który uważa, że może manipulować innymi, prowadzi do nieoczekiwanego zwrotu akcji - zdradza reżyser.

- Mój bohater to prosty, szary człowiek. mały ludek, ktoś z pozoru. nieznaczący". "nieinteresujący", a jednak... Gdybym miał do wyboru zagrać wielką historyczną postać albo skromnego malutkiego człowieka nie miałbym wątpliwości. sięgnąłbym po tę drugą rolę. Jestem na tym etapie mojej drogi życiowej, drogi artystycznej, że bardziej interesują mnie bohaterowie "Na dnie" Gorkiego niż angielska królowa... - wyznaje Wojciech Pszoniak.

Prapremiera "Kolacji dla głupca" od-t była się w Paryżu w 1993 roku. Sztuka okazała się hitem sezonu. Francuscy recenzenci zachwycali się humorem sytuacyjnym, błyskotliwym łączeniem przeciwieństw i doskonałym rytmem utworu. Premiera w Ateneum jest czwartą realizacją "Kolacji dla głupca" w Polsce. W spektaklu obok Piotra Fronczewskiego i Wojciecha Pszoniaka wystąpią: Marzena Trybała, Sylwia Zmitrowicz, Tadeusz Borowski. Marek Lewandowski. Arkadiusz Nader. Autorem scenografii jest Marcin Stajewski, przekład sztuki - Barbara Grzegorzewska. Premiera w piątek 11 maja.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji