Artykuły

Gdańsk. Gala baletowa "L'Univers de la danse" w Operze

28 i 29 kwietnia, w Międzynarodowy Dzień Tańca, Opera Bałtycka zaprasza na specjalnie przygotowaną Galę Baletową. Na scenie spotka się cały świat gdańskiego baletu: zespół baletu Opery Bałtyckiej oraz uczniowie Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej im. Janiny Jarzynówny-Sobczak.

Zobaczymy specjalnie przygotowane na tę okazję układy opracowane przez kierownictwo baletu: Wojciecha Warszawskiego i Izabelę Sokołowską-Boulton oraz znanego z choreografii do "Dziadka do orzechów" François Mauduit. Usłyszymy kompozycje Louisa Moreau Gottschalka w aranżacjach Beniamina Baczewskiego, a także układy do muzyki Antonína Dvořáka i Edith Piaf.

CZĘŚĆ I

"LES BEAUX YEUX DE LA JEUNESSE"

1. Antonin Dvorak - Serenade op. 22 Introduction

2. Antonin Dvorak - Serenade op. 22 Moderato

3. Antonin Dvorak - Serenade op. 22 Tempo di valse

4. Edith Piaf - Mon mange moi

5. Edith Piaf - La foule

6. Edith Piaf - La ghetto

7. Edith Piaf - Padam, padam

8. Antonin Dvorak - Serenade op.22 Allegro vivace

9. Edith Piaf - Mon Dieu

10. Antonin Dvorak - Serenade op.22 Final

Wykonawcy: Uczniowie Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej im. Janiny Jarzynówny-Sobczak w Gdańsku

Choreografia: Francois Mauduit

--

CZĘŚĆ II

Kompozycje Louisa Moreau Gottschalka w aranżacjach Beniamina Baczewskiego

dla zespołu Orkiestry

1. Berceuse, Op. 47

2. Souvenir de Porto Rico, Op. 31

3. La Gallina, Op. 53

4. Pasquinade, Op. 59

5. The Dying Poet, Op. 110

6. Le Bananier, Op. 5

7. Tournament Galop

8. Polka in B flat

9. Polka in A flat

10. Grande Valse

11. Ojos criollos, Op. 37

12. Manchega, Op. 38

Wykonawcy: Balet i Orkiestra Opery Bałtyckiej

Choreografia: Izabela Sokołowska-Boulton, Wojciech Warszawski

Dyrygent: Szymon Morus

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji