Artykuły

Siemion gawędziarzem

Przeżyliśmy niezwykły wieczór! Już u wejścia do małej Sali Prób witały (nas przygotowane do rozpalenia góral­skiej watry, szczapy drzewa, a ze sceny patrzyły na nas światki umieszczone w beskidzkiej chacie. To niezawodny Jan Kosiński dał przedstawieniu takie piękne ramy scenograficzne. Bohaterami tego wieczoru byli nieży­jący od lat czterdziestu beskidzki gawędziarz i rzeźbiarz drewnianych świątków, Andrzej Wawro, z Gorzenia Dolnego,(ten sam któremu Emil Zegadłowicz poświecił swą piękną balladę o świątkarzu powsinodze), oraz uosabiający go na scenie Wojciech Siemion.

Barwne legendarne opowiadania Wa­wry, które zachowały się dzięki temu, że spisał je Tadeusz Seweryn, adaptowane dla sceny przez Piotra Piaskow­skiego doprawdy nie mogły wymarzyć sobie lepszego odtwórcy niż Siemion. Mówił on bezbłędną gwarą beskidzką, akcentując zarówno regionalizm tych powieści, jak ich naiwność, znakomity humor (widownia raz co raz wybuchała szczerym śmiechem), rzewny liryzm, wzruszający sentyment. Opowieści przeplatał dowcipnie śpiewany­mi piosenkami przy akompaniamencie trzyosobowej orkiestry smyczkowej górali, którym z ramion wyrastały aniel­skie skrzydła. Interpretacja wszystkich bez wyjątku gawęd beskidzkiego powsinogi, w któ­rych przeważały naiwnie ujęte legendy o świętych, była zaskakująca. ale do najlepiej opowiedzianych należały chy­ba: opowiadanie o weselu Jędrka Wa­wry, imitacja kazania, opowieść o pijaku, pełna uroku bajka opowiadana synkowi (grał go ślicznie miły chłop­czyk), wreszcie przezabawne posłucha­nie u Prezydenta. Tych najlepszych można by wyliczać jeszcze o wiele więcej. Dość powie­dzieć, że żal ogarnął słuchaczów po za­kończeniu ostatniej gawędy. Szczere podziękowania i wielkie uznanie należą się wszystkim twórcom tego uroczego wieczoru z niezrównanym Siemionem na czele.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji