Artykuły

USA. Piotr Beczała laureatem Opera News Awards

Piotr Beczała, jeden z najbardziej znanych i pożądanych tenorów lirycznych na świecie, został laureatem nagrody, przyznawanej przez prestiżowy amerykański magazyn "Opera News".

Gala wręczenia nagród odbyła się 19 kwietnia w Plaza Hotel w Nowym Jorku.

Nagrody przyznawane są od 2005 roku przez redaktorów czasopisma: wokalistom, kompozytorom, dyrygentom i reżyserom za wybitne osiągnięcia w świecie opery.

W tegorocznej edycji, podobnie jak w 2013 roku, nagrody przyznano wyłącznie śpiewakom. Zwyciężyło pięciu artystów. Poza Piotrem Beczałą nagrodę otrzymali: Samuel Ramey (bas-baryton), Ferruccio Furlanetto (bas), Sondra Radvanovsky (sopran), Teresa Stratas (sopran).

Magazyn "Opera News" wydawany jest nieprzerwanie od 1936 roku przez Metropolitan Opera Guild, organizację zajmującą się wspieraniem Metropolitan Opera w Nowym Jorku i promowaniem sztuki operowej na całym świecie.

Dyrektor generalny Teatru La Scala Stéphane Lissner nazwał Piotra Beczałę jednym z najwspanialszych tenorów naszych czasów. Henry Stewart z "Opera News" napisał, że jest on śpiewakiem o genialnej technice i wielkiej wrażliwości muzycznej, artystą którego występów

z niecierpliwością oczekują melomani na całym świecie.

Krakowska publiczność będzie miała tę niepowtarzalną okazję już podczas 19. Letniego Festiwalu Opery Krakowskiej! 28 czerwca 2015 roku Piotr Beczała wystąpi w koncercie "Arie Oper Świata" na Dziedzińcu Arkadowym Zamku Królewskiego na Wawelu. Artysta wykona m.in. arie: Ryszarda "Di' tu se fedele" z "Balu maskowego" G. Verdiego, Stefana "Cisza dokoła" ze "Strasznego dworu" S. Moniuszki, Radamesa "Celeste Aida" z "Aidy" G. Verdiego, Kalafa "Nessun dorma" z "Turandot" G. Pucciniego. Soliście towarzyszyć będzie Orkiestra Opery Krakowskiej pod dyrekcją Łukasza Borowicza.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji