Artykuły

Zielona Góra. Ryszard Peryt z honorowym obywatelstwem

Redaktor Antoni Łusiak i reżyser Ryszard Peryt zostali honorowymi obywatelami miasta. Taką uchwałę przyjęła rada na wtorkowej sesji.

- Antek to była firma! - mówi radny Andrzej Brachmański, niegdyś także dziennikarz "Gazety Lubuskiej". - Antek nie musiał zbierać materiału, to do niego przychodzili spowiadać się prezydenci, naczelnicy wydziałów, dyrektorzy.

Redaktor Łusiak był - zdaniem radnego - Robin Hoodem Zielonej Góry. - Nie kleił się do władzy, nie pisał na kolanach - wspomina Brachmański.

To dzięki sugestiom redaktora Łusiaka powstało w mieście wiele nowoczesnych rozwiązań. (...) Trudno byłoby wyobrazić sobie Zieloną Górę bez redaktora Łusiaka. W "Gazecie Lubuskiej" przepracował 42 lata. Zmarł 29 stycznia 2013.

Drugim honorowym obywatelem miasta został Ryszard Peryt, który urodził się w Zielonej Górze 9 marca 1947, należał do szczepu Makusynów, ukończył szkołę teatralną i filmową. Swój warsztat aktorski i reżyserski doskonalił w teatrach warszawskich. Później związał się z operą w Poznaniu. Na początku lat 90. minionego wieku założył Peryt Opera Institute - placówkę promującą inscenizacje utworów oratoryjnych. W latach 1985-2005 był reżyserem Warszawskiej Opery Kameralnej. Na tej scenie powstało jego monumentalne dzieło - inscenizacje wszystkich utworów scenicznych Wolfganga Amadeusza Mozarta, czyli cykl 26 spektakli. Zdobyły one rozgłos na całym świecie.

Jak przypomniał radny Grzegorz Hryniewicz, teatr Ryszarda Peryta to teatr mistyczny, odwołujący się do sfery sacrum, pełen symboli i znaków, odniesień do teologii i sztuki. To też świat ludzkich pasji, namiętności i duchowych walk. Dwa lata temu Ryszard Peryt obronił doktorat. Rozprawa dotyczyła wyreżyserowanych przez niego wszystkich dzieł Mozarta i nosi tytuł "Teatr Partytury. Opera Uboga".

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji