Bytom. List otwarty Obywateli Kultury do prezydenta miasta

Piszemy do Pana w trosce o przyszłość Śląskiego Teatru Tańca, który od początku swojego istnienia związany jest z Bytomiem. Jak donoszą media i strona www urzędu miasta Bytom, władze Bytomia biorą pod uwagę zlikwidowanie Śląskiego Teatru Tańca - piszą twórcy do prezydenta Damiana Bartyli.

Szanowny Panie Prezydencie,

Piszemy do Pana w trosce o przyszłość Śląskiego Teatru Tańca, który od początku swojego istnienia związany jest z Bytomiem. Jak donoszą media i strona www urzędu miasta Bytom, władze Bytomia biorą pod uwagę zlikwidowanie Śląskiego Teatru Tańca.

Nie musimy Panu, człowiekowi związanego przez cały życie z Bytomiem, tłumaczyć, czym jest Śląski Teatr Tańca, założony i prowadzony przez Jacka Łumińskiego. Wyliczanie wszystkich zasług tego teatru byłoby zresztą niemożliwe w krótkim liście. Chcielibyśmy jednak Pana zapewnić, że jest bardzo niewiele miast na świecie, które mogą się szczycić tak skuteczną instytucją jak Śląski Teatr Tańca. Niewiarygodna ilość - dziesiątki tysiące - zagranicznych gości goszczących od lat na konferencjach tańca w Bytomiu; wielka liczba parterów teatru za granicą; autorskie spektakle teatru, oglądane w siedzibie, w Europie i za Oceanem; działalność edukacyjna i społeczna w samym Bytomiu; pionierska praca w dziedzinie tańca współczesnego w Polsce - to wszystko przy dość minimalnym budżecie - składają się na zjawisko kulturalne na skalę polską. Utrata tej instytucji byłaby niewyobrażalną stratą dla Bytomia.

Jesteśmy świadomi, że w administracji Teatru mogło dochodzić do rażących nadużyć. Wiemy także, że dyrektor Jacek Łumiński zgłaszał te nadużycia już rok temu do prokuratury, i że teatr jest przedmiotem kontroli, która wskaże, co w teatrze należy naprawić. Uważamy, że złym sposobem naprawiania teatru jest jego zamykanie.

Pana rzecznik, Adam Grzesik, powiedział ostatnio w wywiadzie, że "żadne władze miasta nie mogłyby się zgodzić na podobną skalę marnowania publicznych pieniędzy." Niewątpliwie tak jest. Naszym zdaniem, żadne władze miasta tym bardziej nie mogą sobie pozwolić na zamknięcie tak użytecznej instytucji, jaką jest Śląski Teatr Tańca.

Uprzejmie prosimy Pana Prezydenta, by Pan podjął działania, które pozwolą Śląskiemu Teatrowi Tańca lepiej funkcjonować w Bytomiu. Są różne sposoby uzdrowienia teatru, tak, żeby - wolny od korupcji i niegospodarności - funkcjonował i służył miastu. Zamykanie nie jest jednym z nich. Ani Bytom, ani polska kultura nie mogą sobie pozwolić na utratę tak ważnej instytucji.

Łącząc wszelkie wyrazy szacunku,

Edwin Bendyk, dziennikarz

Jacek Bromski, prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich

Robert Firmhofer, dyrektor Centrum Nauki "Kopernik"