Artykuły

Kraków. "La serva padrona" na Scenie PWST

"La Serva Padrona", dwuczęściową operę komiczną włoskiego kompozytora Giovanniego Battisty Pergolesiego zobaczymy 23 czerwca w krakowskiej PWST.

Dzieło zostało uzupełnione o współczesne wstawki taneczne do muzyki Astora Piazzolli, ale wykonywane na klawesynie. Najnowszą premierę przygotowało Stowarzyszenie Promujące Młodych Artystów Bogumiły Gizbert-Studnickiej.

To już druga propozycja pokazująca barokowe dzieło ze współczesnej perspektywy. - Początkowo myślałam, aby potraktować muzykę Pergolesiego i Piazzolli jako dwie odrębne całości - mówi reżyserka Monika Rasiewicz. - Z czasem jednak zaczęło mnie korcić, aby pomieszać i przedstawić tę opowieść jako jedną całość. Jesteśmy świadomi, że to wielkie ryzyko, wiem, że mogą być tacy, którym się to nie spodoba - podkreśla.

- My widzimy tę barokową operę inaczej - mówi prof. Bogumiła Gizbert-Studnicka. - Łącznikiem jest tutaj klawesyn, który jako instrument dawny, będzie związany z prezentowaniem muzyki współczesnej - dodaje.

Historia przedstawiona na scenie będzie taka: Umberto współczesny bogaty koneser, mieszka w pięknym mieszkaniu pełnym kostiumów teatralnych i wspiera młode artystyczne talenty; ma też różne fantazje erotyczne, które poznamy dzięki tangom Piazzolli i tancerzom. Z czasem świat realny i świat fantazji zacierają się.

- Tym spektaklem chcieliśmy powiedzieć, że niestety zło jest niezbędnym komponentem życia i sztuki - mówi reżyserka.

W spektaklu udział wezmą młodzi śpiewacy: Bogumiła Dziel-Wawrowska, Anna Filimowska-Wolfinger, Andrzej Nowicki, Przemysław Bałka, Marcin Szumilas i Przemysław Piskozub oraz tancerze Anna i Marcin Sieprawscy. Muzyka zabrzmi w wykonaniu kwartetu młodych instrumentalistów, grających na współczesnych instrumentach, oraz klawesynistki Bogumiły Gizbert-Studnickiej.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji